Ουσιαστικά η αίσθηση γεύσης είναι πέντε διαφορετικές αισθήσεις από μόνη της λόγω των διαφορετικών τύπων γεύσης (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, ουμάμι*), γενικά όμως αναφέρεται απλά ως μία ενιαία έννοια. Η αίσθηση της γεύσης, σε αντίθεση με τα την όραση, είναι αίσθηση που βασίζεται σε χημικές αντίδρασεις.
*Το Umami είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Γιαπωνέζο χημικό Kikunae Ikeda και οι ειδικοί κάλυκες που την ανιχνεύουν, εντοπίστηκαν πάνω στη γλώσσα το 2000 μετά από βιολογικές έρευνες.Στο χώρο των ανθρώπων της γεύσης το "Umami" εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα. Για όσους δεν γνωρίζουν,η αίσθηση umami είναι ικανή να ανιχνεύσει το αμινοξύ γλουταμινικό οξύ, το οποίο είναι μια γεύση η οποία βρίσκεται στο κρέας και μερικά τεχνητά αρώματα.
*Το Umami είναι η 5η βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό. Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Γιαπωνέζο χημικό Kikunae Ikeda και οι ειδικοί κάλυκες που την ανιχνεύουν, εντοπίστηκαν πάνω στη γλώσσα το 2000 μετά από βιολογικές έρευνες.Στο χώρο των ανθρώπων της γεύσης το "Umami" εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα. Για όσους δεν γνωρίζουν,η αίσθηση umami είναι ικανή να ανιχνεύσει το αμινοξύ γλουταμινικό οξύ, το οποίο είναι μια γεύση η οποία βρίσκεται στο κρέας και μερικά τεχνητά αρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου