Γράφει η Γεωργία Κατσογριδάκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
1. Μια καλή κάβα είναι: δροσερή, με τη θερμοκρασία της να μένει σταθερά ανάμεσα στους 10-14οC, σκοτεινή και ήρεμη, σχετικά υγρή, καλά αεριζόμενη για να αποφύγουμε τις άσχημες μυρωδιές.
2. Στην κάβα, διατηρούμε τις φιάλες ξαπλωμένες σε οριζόντια θέση διαφορετικά ο φελλός στεγνώνει, χάνει τη στεγανότητα του, ο αέρας εισχωρεί στη φιάλη και αλλοιώνει το κρασί. Τα κρασιά ωστόσο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη αποθηκεύονται όρθια
3. Αν το κρασί έχει μετακινηθεί λόγο πριν από το άνοιγμα του, καλό είναι να παραμείνει ήρεμο για λίγη ώρα. Ιδίως τα παλαιότερα ερυθρά κρασιά, έτι ώστε να κατακαθίσει και πάλι το ίζημα τους.
4. Η θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών: αφρώδη κρασιά στους 6-8οC, γλυκά και ξηρά λευκά στους 8-10οC, ροζέ κρασιά στους 10-12οC, ελαφρά και φρουτώδη ερυθρά κρασιά στους 14-16οC, πλούσια ερυθρά κρασιά παλαίωσης και γλυκά ερυθρά στους 16-18ο C.
5. Θυμηθείτε πως η θερμοκρασία ενός κρασιού σερβιρισμένου στο ποτήρι, αυξάνεται κατά 2-3ο C μέσα σε 5-10 λεπτά.
6. Το ποτήρι του κρασιού είναι διάφανο και κολονάτο. Το κρασί, το σερβίρουμε μόλις μέχρι τα 2/3 του ποτηριού. Τον επάνω χώρο τον χρειαζόμαστε κενό.
7. Η σειρά σερβιρίσματος των κρασιών κατά τη διάρκεια του δείπνου: τα λευκά κρασιά πριν από τα ερυθρά, τα νεαρά, φρέσκα, ελαφρά πριν από τα παλαιωμένα, τα ξηρά πριν από τα ημίγλυκα και τα γλυκά.
8. Για τα πλούσια και μάλλον νεαρά ερυθρά κρασιά, ο αερισμός μέσω μετάγγισης τους σε μια καράφα, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος. Θα αυξήσει την αρωματική ένταση και θα στρογγυλέψει τη γεύση του κρασιού
9. Συνήθως για κρασιά αρκετά παλαιών σοδειών, η μετάγγιση είναι απαραίτητη. Έτσι θα τα απολαύσουμε, διαυγή, απαλλαγμένα από το ίζημα.
10. Στην αρμονία κρασιών και εδεσμάτων αναζητούμε πιάτα και κρασιά που γειτονεύουν τόσο στ χρωματική και αρωματική παλέτα όσο και στην ένταση της γεύσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου