* Απαγορεύονται οι ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ !!!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα (τα βασικά Νο2...)


Κάρβουνα και προσάναμμα

Για να ανάψετε τα κάρβουνα, χρειάζεστε προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν. Καλύτερα προσανάμματα θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα.


Κάρβουνα και φλόγα

Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως (να χωνέψουν, όπως λέγεται), γιατί, αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.


Κάρβουνα από δρυ

Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. (υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.)


Καινούργια σχάρα

Αν οι σχάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούργιες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Αλείψτε τις με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.


Θερμοκρασία ψησίματος

Η θερμοκρασία ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.


Ψήσιμο στη σχάρα

Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας. Πριν βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίστε πρώτα να την έχετε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει για 3 – 4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.


Κόκκινο στη σχάρα

Η θερμοκρασία ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.


Κρέας στη σχάρα

Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα ή στην ψηστιέρα γίνεται πιο μαλακό αν πριν το ψήσετε, το βάλετε σε μια μαρινάτα με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 6 κόκκους πράσινου πιπεριού, 2 φύλλα δάφνης και 2 κλωνάρια δεντρολίβανο (ανά κιλό κρέατος). Μην χρησιμοποιήσετε αλάτι, γιατί θα το σκληρύνει. Αν το κρέας είναι πολύ σκληρό, αφήστε το στη μαρινάτα μία μέρα και κατόπιν ψήστε το. Φροντίστε μόνο να καλύπτεται εντελώς από αυτήν ή να βρέχεται με το μείγμα συχνά


ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ

Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.


ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΣΧΑΡΑ

Οταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.


ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ

Προμηθευτείτε ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει . Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει , αφού περιορίζεται το οξυγόνο . Το κρέας , το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται αργά , ενώ συγχρόνως καπνίζονται . 


ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

Αν ψήνετε κρέας ή ψάρι στη σχάρα επιλέξτε να γυρίσετε το κρέας ή το ψάρι με λαβίδες και όχι με πιρούνι . Και αυτό γιατί στην απότομη υψηλή θερμοκρασία ζελατινοποιείται η πρωτεΐνη ( δημιουργείται κρούστα προστασίας ) που εμποδίζει την έξοδο του ζωμού του κρέατος . Με το πιρούνι τρυπάμε την κρούστα και ο ζωμός με τις πολύτιμες ουσίες του χάνεται από την τροφή . 


ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Για να μπορέσουμε να ψήσουμε ψάρια κυρίως και κοτόπουλο στα κάρβουνα χωρίς να κολλήσουν οι πέτσες στην σχάρα, προτού αρχίσουμε το ψήσιμο τρίβουμε την ζεστή σχάρα με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση


πηγή: http://www.asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου